Prikkels, hoe zit?

We nemen altijd waar, bewust of onbewust. En dat doen we met onze zintuigen.
Maar wat nu als je extra gevoelig bent voor prikkels die binnen komendoor je autisme.
Als prikkels heel heftig binnenkomen, ontstaat er vaak overprikkeling, waardoor een gevoel van onveiligheid ontstaat. Vaak raak je dan het overzicht kwijt. Het gedrag dat dan zichtbaar wordt, is vaak ongrijpbaar voor de omgeving en wordt regelmatig gezien als ongewenst gedrag.

Hoe onstaat deze overprikkeling?
Hoe kun je overprikkeling herkennen?
En wat kun je er aan doen?
Deze onderwerpen kwamen deze avond aanbod.

Nynke Zuurmond vertelde op inspirerende wijze over wat overprikkeling betekent voor mensen met en zonder autisme. Ze gaf veel voorbeelden uit haar eigen leven.

Nynke Zuurmond is ervaringsdeskundige. Ze heeft 8 jaar geleden de diagnose autisme gekregen. Jarenlang heeft ze diverse vormen van begeleiding gehad, maar pas na haar diagnose kreeg ze de juiste begeleiding. Inzicht in prikkels heeft haar leven enorm veranderd en ze kan nu gelukkig zeggen dat ze haar leven heeft kunnen ombuigen van overleven naar echt kunnen leven.

Haar kennis en ervaring op prikkelgebied heeft ze gebruikt om het Prikkelprofiel voor kinderen en jongeren te ontwikkelen. Het Prikkelprofiel brengt prikkeles in kaart en geeft tools om prikkles te verminderen en overprikkeling te voorkomen.

Interessante links:
https://www.autismeacademie.nl/trainer/nynke-zuurmond-autismevriendelijke-coach-trainer/
https://prikkelprofiel.nl/