Onze sprekers van 20 januari 2021

27-11-2020

Op de thema-avond Autisme en Ouderen, op 20 januari 2021, zijn onze sprekers Janita ter Haar en Tammo Michel. Zij stellen zich hieronder aan u voor.

 

Janita ter Haar:

Ik ben nu ruim 4 jaar zelfstandig autismecoach in Nijverdal. Dit ben ik niet zomaar begonnen. Door eigen ervaring als moeder van een zoon met autisme heb ik veel meegemaakt. Vooral het onbegrip van de hulpverlening; school was het moeilijkste. Door een hulpverlener die keek naar wat hij wilde, kwam er verandering.
Dat gaf me vleugels om andere mensen ook in hun kracht te gaan zetten.

Ik heb ruim 30 jaar in de zorg gewerkt. Verschillende disciplines. Gestart in de verstandelijk gehandicaptenzorg en geëindigd in de wijk als verpleegkundige. In de ouderenzorg kwam ik veel onbegrepen gedrag tegen. Het was geen dementie, toch konden we er niet achter komen waarom deze vrouw of man zo deed, zo anders dan we gewend waren.

Nu met de kennis die ik heb van autisme en de verdieping in autisme bij ouderen weet ik beter: zeer waarschijnlijk heeft deze persoon autisme.

Er is nog te weinig kennis over. Hier hoop ik door middel van deze lezing verandering in te brengen. Hoe fijn zou het zijn dat de oudere met onbegrepen gedrag/autisme de hulp krijgt die passend is.
Jongere ouderen heb ik als cliënt in mijn eigen praktijk, hier is verandering in gedrag vaak pas mogelijk als je weet wat autisme bij ouderen is en wat werkt voor die persoon.

De oudere ouderen, vanaf zo’n 80 jaar, kunnen vaak nog moeilijker veranderen. Hier is de omgeving erg belangrijk om ook kennis en handvatten te hebben hoe met het betrokken individu om te gaan.

Hun hele leven hebben ze zich vaak al anders gevoeld.
En nu ze ouder zijn gun ik hun eindelijk de erkenning en de juiste omgang….

Jij ook?

Tammo Michel:

Ik ben Tammo Michel, 66 jaar, getrouwd en heb twee kinderen (geen van allen hebben Autisme).

Na een technische opleiding merkte ik dat er sociaal iets niet goed ging. Ik wilde dat sociale leren, en ben een Sociale Academie gaan volgen. 
Na mijn opleidingen heb ik gewerkt als Kerkelijk Werker en als ICT-er.

Omdat ik merkte dat er op sociaal gebied nog steeds dingen niet goed gingen ben ik een aantal keren in therapie geweest.
Eén keer is daarbij autisme ter sprake geweest, maar de psychiater vond dat niet en dacht dat het iets anders was.

Door een gelukkig toeval moest ik mij voor mijn werk verdiepen in psychische beperkingen. Daarbij kwam ook autisme ter sprake. Bij het lezen en nadenken over autisme vielen problemen in mij leven steeds meer op hun plaats. Op 57-jarige leeftijd viel dus het kwartje: het is autisme.

De afgelopen jaren ben ik mij steeds meer met autisme bezig gaan houden.
Op dit moment ben ik bestuurslid van PAS Nederland (Personen in het Autisme Spectrum - landelijke vereniging van normaal tot hoogbegaafde volwassen autisten).
Wij organiseren contactdagen, gespreksgroepen, uitjes voor mensen met autisme, en we houden ons bezig met het wetenschappelijk onderzoek naar autisme. Via PAS ben ik bijv. betrokken bij de AWA (Academische Werkplaats Autisme), waarin veel onderzoek naar autisme gebundeld wordt.