Onze sprekers op 2 juni 2021

09-03-2021

Ik ben Tammo Michel, 66 jaar, getrouwd en heb twee kinderen (geen van allen hebben Autisme).

Na een technische opleiding merkte ik dat er sociaal iets niet goed ging. Ik wilde dat sociale leren, en ben de Sociale Academie gaan doen.

Na mijn opleidingen heb ik gewerkt als Kerkelijk Werker en als ICT-er.

Omdat ik merkte dat er op sociaal gebied nog steeds dingen niet goed gingen ben ik een aantal keren in therapie geweest.
Eén keer is daarbij autisme ter sprake geweest, maar de psychiater vond niet dat ik autisme had en dacht dat het iets anders was.

Door een gelukkig toeval moest ik mij voor mijn werk verdiepen in psychische beperkingen. Daarbij kwam ook autisme ter sprake. Bij het lezen en nadenken over autisme vielen problemen in mij leven steeds meer op hun plaats. Op 57-jarige leeftijd viel dus het kwartje: het is autisme.

De afgelopen jaren ben ik mij steeds meer met autisme bezig gaan houden.
Op dit moment ben ik bestuurslid van PAS Nederland (Personen in het Autisme Spectrum - landelijke vereniging van normaal tot hoogbegaafde volwassen autisten).
Wij organiseren contactdagen, gespreksgroepen, uitjes voor mensen met autisme, en we houden ons bezig met het wetenschappelijk onderzoek naar autisme. Via PAS ben ik bijv. betrokken bij de AWA (Academische Werkplaats Autisme), waarin veel onderzoek naar autisme gebundeld wordt.

Ik ben Annemiek Koster, 73 jaar. Ik woon alleen en heb pas na mijn werkzame leven de diagnose autisme gekregen. Omdat ik al met pensioen was ben ik er vrijwel direct mee aan de slag gegaan als vrijwilliger eerst bij PAS en daarna bij de NVA. In beide gevallen kon ik mij daar storten op mijn oude vak, onderzoeker, door te helpen bij de uitvoering van een evaluatieonderzoek naar hun activiteiten.

Intussen werk ik ook verder aan mijn eigen ontwikkeling in het laat leren leven met autisme via acceptatie en begrip van en voor deze diagnose. Ik schrijf er veel over en deel mijn ervaringen via mijn eigen website.

Voor de NVA ben ik tegenwoordig actief in de onlangs gestarte Expertgroep Autisme en Vrouwen. Verder verzorg ik de redactie van een digitale nieuwsbrief van de NVA, van twee autismecafés (Hoogeveen en Assen) en de sociale media van het Autismenetwerk Drenthe.